၁. O ေသြးအမ်ဳိးအစား
O ေသြးဟာ အစာကိုလြယ္လြယ္ကူကူလုံလုံေလာက္ေလာက္ ခ်က္ေပးႏုိင္တယ္၊
ဘာေၾကာင္႔လဲဆိုေတာ႔ O ေသြးမွာStomach-acid ပါ၀င္မွဳမ်ားလို႔ ၿဖစ္တယ္။
O ေသြးပိုင္ရွင္ေတြဟာ အဆီနည္းေသာအစားအစာ၊ဓါတုပစၥည္းမပါ၀င္တဲ႔
အသား၊ ဥစားၾကက္ဘဲ ႏွင္႔ ငါးတို႔ကို စားသုံးသင္႔ပါတယ္။
ႏုိ႔ႏွင္႔ၿပဳလုပ္ေသာ အစားအစာမ်ားႏွင္႔ဂ်ဳံ၊စပါးတို႔ႏွင္႔ ၿပဳလုပ္ေသာ
အစားအစာေတြကို လုံး၀မစားသုံးသင္႔ပါဘူး။
အေသးစိတ္ ၾကည္႔ခ်င္ရင္ေတာ႔ေအာက္ပါဇယားမွာ ၾကည္႔ႏုိင္ပါတယ္။
မွတ္ခ်က္ | အစားသင္႔ဆုံး | စားႏုိင္ေသာ | မစားသင္႔ေသာ | |||||
ပရုိတိန္း | အလုပ္ထဲမွာ စိတ္ဖိစီးမွဳမ်ားေလ ပရုိးတိန္းဓါတ္ပါေသာ အစားအစာ မ်ားကို မ်ားမ်ားစားသင္႔ေလ ပါဘဲ။ | အမဲသား၊ သိုးသား၊ ဆိတ္သား၊ ႏြားကေလးသား၊ သမင္ ဒရယ္ ေခ်ငယ္ စိုင္ ဆတ္သား | ||||||
O ဟာအသားဓါတ္ ကို လြယ္လြယ္ကူကူ လုံလုံေလာက္ေလာက္ ခ်က္ေပးႏုိင္တယ္၊ | မစားသင္႔ေသာထဲမွာ ပါတဲ႔ အသားေတြက လြဲလို႔ က်န္တာ စားႏုိင္ပါတယ္။ | ၀က္သား ဆား နယ္ေၿခာက္၊ ၀က္ေပါင္ ေၿခာက္၊ ငန္း၊ ၀က္သား | ||||||
ငါးဟာ O ေသြး ပိုင္ရွင္ ေတြ အတြက္ အေကာင္းဆုံး အစာၿဖစ္တယ္။ ပင္လယ္စာေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ား ဟာ လည္ပင္းၾကီး ေရာဂါကို ကာကြယ္ ေပးတဲ့ အိုင္အိုဒင္း ဓါတ္ကို ထုတ္ေပးတဲ႔ အရင္းအၿမစ္ၿဖစ္တယ္ | ပင္လယ္ငါးၾကီး၊ ငါးသေလာက္၊ မက္ကရယ္ငါး၊ | မစားသင္႔ေသာထဲမွာ ပါတဲ႔ ငါးေတြက လြဲလို႔ က်န္တာ စားႏုိင္ပါတယ္။ | ငါးလြန္း၊ ငါးခူ၊ Salmon ငါး၊ ငါးဥဆားနယ္၊ ေရဘ၀ဲ၊ ခရုၾကီးတစ္မ်ဳိး | |||||
ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္း | O ေသြးပိုင္ရွင္မ်ားဟာ ဥႏွင္႔ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္း မ်ား ကို လုံး၀လုံး၀ မစားသင္႔ပါဘူး။ | ေထာပတ္၊ သိုးႏုိ႔ ဒိန္ခဲၿဖဴ၊ ဆိတ္ႏုိ႔ ဒိ္္န္ခဲ၊ | အၿခား ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္း မ်ားႏွင္႔ ဒိန္ခ်ဥ္ | |||||
အဆီဓါတ္ | O ေသြးဟာ အဆီဓါတ္ကို တိုးေစပါတယ္။ | သံလြင္ဆီ၊ ႏွမ္းၾကတ္ဆီ | ႏွမ္းဆီ | ေၿပာင္းဖူးဆီ၊ေၿမပဲဆီ၊ ေနၾကာဆီ | ||||
Nuts | အဆီဓါတ္ကို တိုးေစပါတယ္။ | ဖရုံေစ႔၊ သစ္ၾကားသီး | မစားသင္႔ေသာထဲမွာ ပါတာေေတြက လြဲလို႔ က်န္တာ စားႏုိင္ပါတယ္။ | သီဟုိဠ္ေစ့၊ ေၿမပဲ၊ ဘိန္းေစ့ | ||||
အသီးအရြက္မ်ား | အသီးအရြက္ မ်ားသည္ လည္ပင္းၾကီးေရာဂါကိုဟန္႔တားေစသည္။ | ေဂၚဖီထုပ္၊ မုန္လာပန္းပြင့္ မုန္းညင္းစိမ္း | ||||||
ေသြးကို ပ်စ္ေစသည္။ ဗီတာမင္ ေက ကိုထုတ္ေပးသည္႔ အသီးအရြက္မ်ား | မုန္လာပန္းပြင့္စိမ္း၊ ကိုက္လန္၊ဆလတ္ရြက္၊ေဒါက္ခြ | |||||||
အဆစ္ေရာင္နာ ေရာဂါၿဖစ္ေစေသာ အသီးအရြက္မ်ား | ခရမ္းသီး၊ အာလူး | |||||||
အ၀လြန္ေရာဂါ ၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ၿဖစ္ေစေသာ အသီးအရြက္မ်ား | ေၿပာင္းဖူး | |||||||
ခရမ္းခ်ဥ္သီး | ||||||||
ပဲပိုးတီ၊ ခ်ီကိုရီ၊ ဒုဓလီ၊ ၾကက္သြန္ ၿဖဴ၊ ဒန္႔သလြန္၊ ကိုက္လန္၊ ရုံပတီသီး၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ တရုတ္နံနံ၊ ရြက္စားမုန္လာ၊ အာလူးခ်ိဳ၊ ဖရုံသီး၊ ေရညွိ၊ တရုတ္မုန္လာ | မစားသင္႔ေသာထဲမွာ ပါတာေေတြက လြဲလို႔ က်န္တာ စားႏုိင္ပါတယ္။ | ေထာပတ္သီး | ||||||
အသီးအႏွံမ်ား | ဇီးသီး၊ မက္ေခါက္သီး၊ သဖန္းသီး၊ ကတြတ္သီး | |||||||
၄င္းအသီးမ်ားသည္အစာေၿခေသာ အက္ဆစ္မ်ားက္ို ေလ်ာ႔နည္းေစသည္ | Grapefruit, most berries | လိေမၼာ္သီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ သပ်စ္သီး၊ ပီတမုန္လာ္ | ||||||
O ေသြးပိုင္ရွင္မ်ားသည္ ၄င္းအသီးမ်ားကို လုံး၀ ေရွာင္ၾကဥ္သင္႔ပါသည္ | အုန္းသီး ႏွင္႔ အုန္းပါေသာအစားအေသာက္မ်ား | |||||||
ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ | လည္ပင္းၾကီး ေရာဂါကို ကာကြယ္ ေပးရန္ အိုင္အိုဒင္း ဓါတ္သည္ အဓိက အရင္းအၿမစ္ၿဖစ္တယ္ | အိုင္အုိဒင္းဆား | ||||||
အစာေခ်ဖ်တ္မွဳကိုအားေပးတယ္ | တရုတ္နံနံ၊ငရုတ္သီးမွဳန္႔ | |||||||
အစာေခ်ဖ်တ္မွဳကိုေႏွာင္႔ေႏွးေစသည္ | ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔၊ ရွာလကာ၊ဆူးေကာက္၊ သစ္ၾကပိုးေကာက္၊ ေၿပာင္းဖူးမွဳန္႔) | |||||||
သေရစာမ်ား | ေခ်ာကလက္၊ ပ်ားရည္၊ ကိုကိုးလ္ | Ketchup, pickles, mayonnaise, relish | ||||||
အေဖ်ာ္ယမကာမ်ား | ဆိုဒါ ႏွင္႔ လက္ဖက္ရည္ | ဘီယာ၊ ၀ို္င္ | Coffee, Distilled liquor, Black Tea |
* Dr.Lam ကေနယူၿပီး ဘာသာၿပန္ထားတာပါ။(http://DRLam.com)
* ဘာသာၿပန္တာ မွားခဲ႔ရင္လည္း ခြင္႔လႊတ္ပါေနာ္။