ေသြးအမ်ဳိးအစားအလိုက္ စားသင္႔ ေရွာင္သင္႔ေသာ အစားအစာမ်ား အပိုင္း (၁)

၁. O ေသြးအမ်ဳိးအစား

O ေသြးဟာ အစာကိုလြယ္လြယ္ကူကူလုံလုံေလာက္ေလာက္ ခ်က္ေပးႏုိင္တယ္၊

ဘာေၾကာင္႔လဲဆိုေတာ႔ O ေသြးမွာStomach-acid ပါ၀င္မွဳမ်ားလို႔ ၿဖစ္တယ္။

O ေသြးပိုင္ရွင္ေတြဟာ အဆီနည္းေသာအစားအစာ၊ဓါတုပစၥည္းမပါ၀င္တဲ႔

အသား၊ ဥစားၾကက္ဘဲ ႏွင္႔ ငါးတို႔ကို စားသုံးသင္႔ပါတယ္။

ႏုိ႔ႏွင္႔ၿပဳလုပ္ေသာ အစားအစာမ်ားႏွင္႔ဂ်ဳံ၊စပါးတို႔ႏွင္႔ ၿပဳလုပ္ေသာ

အစားအစာေတြကို လုံး၀မစားသုံးသင္႔ပါဘူး။

အေသးစိတ္ ၾကည္႔ခ်င္ရင္ေတာ႔ေအာက္ပါဇယားမွာ ၾကည္႔ႏုိင္ပါတယ္။


မွတ္ခ်က္

အစားသင္႔ဆုံး

စားႏုိင္ေသာ


မစားသင္႔ေသာ



ပရုိတိန္း

အလုပ္ထဲမွာ စိတ္ဖိစီးမွဳမ်ားေလ ပရုိးတိန္းဓါတ္ပါေသာ အစားအစာ မ်ားကို မ်ားမ်ားစားသင္႔ေလ ပါဘဲ။

အမဲသား၊ သိုးသား၊ ဆိတ္သား၊ ႏြားကေလးသား၊ သမင္ ဒရယ္ ေခ်ငယ္ စိုင္ ဆတ္သား




O ဟာအသားဓါတ္ ကို လြယ္လြယ္ကူကူ လုံလုံေလာက္ေလာက္ ခ်က္ေပးႏုိင္တယ္၊

မစားသင္႔ေသာထဲမွာ ပါတဲ႔ အသားေတြက လြဲလို႔ က်န္တာ စားႏုိင္ပါတယ္။


၀က္သား ဆား

နယ္ေၿခာက္၊ ၀က္ေပါင္

ေၿခာက္၊ ငန္း၊ ၀က္သား



ငါးဟာ O ေသြး ပိုင္ရွင္ ေတြ အတြက္ အေကာင္းဆုံး အစာၿဖစ္တယ္။ ပင္လယ္စာေတာ္ေတာ္

မ်ားမ်ား ဟာ လည္ပင္းၾကီး ေရာဂါကို ကာကြယ္ ေပးတဲ့ အိုင္အိုဒင္း ဓါတ္ကို ထုတ္ေပးတဲ႔ အရင္းအၿမစ္ၿဖစ္တယ္

ပင္လယ္ငါးၾကီး၊ ငါးသေလာက္၊ မက္ကရယ္ငါး၊

မစားသင္႔ေသာထဲမွာ ပါတဲ႔ ငါးေတြက လြဲလို႔ က်န္တာ စားႏုိင္ပါတယ္။


ငါးလြန္း၊ ငါးခူ၊

Salmon ငါး၊ ငါးဥဆားနယ္၊ ေရဘ၀ဲ၊ ခရုၾကီးတစ္မ်ဳိး



ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္း

O ေသြးပိုင္ရွင္မ်ားဟာ ဥႏွင္႔ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္း

မ်ား ကို လုံး၀လုံး၀ မစားသင္႔ပါဘူး။

ေထာပတ္၊ သိုးႏုိ႔ ဒိန္ခဲၿဖဴ၊ ဆိတ္ႏုိ႔ ဒိ္္န္ခဲ၊


အၿခား ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္း

မ်ားႏွင္႔ ဒိန္ခ်ဥ္



အဆီဓါတ္

O ေသြးဟာ အဆီဓါတ္ကို တိုးေစပါတယ္။

သံလြင္ဆီ၊ ႏွမ္းၾကတ္ဆီ

ႏွမ္းဆီ


ေၿပာင္းဖူးဆီ၊ေၿမပဲဆီ၊ ေနၾကာဆီ



Nuts

အဆီဓါတ္ကို တိုးေစပါတယ္။

ဖရုံေစ႔၊

သစ္ၾကားသီး

မစားသင္႔ေသာထဲမွာ ပါတာေေတြက လြဲလို႔ က်န္တာ စားႏုိင္ပါတယ္။


သီဟုိဠ္ေစ့၊ ေၿမပဲ၊ ဘိန္းေစ့



အသီးအရြက္မ်ား

အသီးအရြက္ မ်ားသည္ လည္ပင္းၾကီးေရာဂါကိုဟန္႔တားေစသည္။


ေဂၚဖီထုပ္၊ မုန္လာပန္းပြင့္

မုန္းညင္းစိမ္း



ေသြးကို ပ်စ္ေစသည္။ ဗီတာမင္ ေက ကိုထုတ္ေပးသည္႔ အသီးအရြက္မ်ား

မုန္လာပန္းပြင့္စိမ္း၊ ကိုက္လန္၊ဆလတ္ရြက္၊ေဒါက္ခြ




အဆစ္ေရာင္နာ ေရာဂါၿဖစ္ေစေသာ အသီးအရြက္မ်ား


ခရမ္းသီး၊ အာလူး



အ၀လြန္ေရာဂါ ၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ

ၿဖစ္ေစေသာ အသီးအရြက္မ်ား


ေၿပာင္းဖူး



ခရမ္းခ်ဥ္သီး




ပဲပိုးတီ၊ ခ်ီကိုရီ၊ ဒုဓလီ၊ ၾကက္သြန္ ၿဖဴ၊ ဒန္႔သလြန္၊ ကိုက္လန္၊ ရုံပတီသီး၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ တရုတ္နံနံ၊ ရြက္စားမုန္လာ၊ အာလူးခ်ိဳ၊ ဖရုံသီး၊ ေရညွိ၊ တရုတ္မုန္လာ

မစားသင္႔ေသာထဲမွာ ပါတာေေတြက လြဲလို႔ က်န္တာ စားႏုိင္ပါတယ္။


ေထာပတ္သီး



အသီးအႏွံမ်ား

ဇီးသီး၊ မက္ေခါက္သီး၊ သဖန္းသီး၊ ကတြတ္သီး




၄င္းအသီးမ်ားသည္အစာေၿခေသာ အက္ဆစ္မ်ားက္ို

ေလ်ာ႔နည္းေစသည္

Grapefruit, most berries


လိေမၼာ္သီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ သပ်စ္သီး၊ ပီတမုန္လာ္



O ေသြးပိုင္ရွင္မ်ားသည္ ၄င္းအသီးမ်ားကို လုံး၀ ေရွာင္ၾကဥ္သင္႔ပါသည္


အုန္းသီး ႏွင္႔

အုန္းပါေသာအစားအေသာက္မ်ား



ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္

လည္ပင္းၾကီး ေရာဂါကို ကာကြယ္ ေပးရန္ အိုင္အိုဒင္း ဓါတ္သည္ အဓိက အရင္းအၿမစ္ၿဖစ္တယ္

အိုင္အုိဒင္းဆား




အစာေခ်ဖ်တ္မွဳကိုအားေပးတယ္

တရုတ္နံနံ၊ငရုတ္သီးမွဳန္႔




အစာေခ်ဖ်တ္မွဳကိုေႏွာင္႔ေႏွးေစသည္


ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔၊ ရွာလကာ၊ဆူးေကာက္၊ သစ္ၾကပိုးေကာက္၊ ေၿပာင္းဖူးမွဳန္႔)



သေရစာမ်ား

ေခ်ာကလက္၊ ပ်ားရည္၊ ကိုကိုးလ္


Ketchup, pickles, mayonnaise, relish



အေဖ်ာ္ယမကာမ်ား

ဆိုဒါ ႏွင္႔ လက္ဖက္ရည္

ဘီယာ၊ ၀ို္င္


Coffee, Distilled liquor, Black Tea


* Dr.Lam ကေနယူၿပီး ဘာသာၿပန္ထားတာပါ။(http://DRLam.com)

* ဘာသာၿပန္တာ မွားခဲ႔ရင္လည္း ခြင္႔လႊတ္ပါေနာ္။

2 comments:

Anonymous said...

သိသင့္သိထိုက္ မွတ္သားသင့္ မွတ္သားထိုက္တာေလးေတြအတြက္ မွ်ေဝေပးတာ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ ခင္ဗ်ာ ... စကားမစပ္ ၂၀၀၈ ခုႏွစ္တည္းက စေရးတာ ဆက္မေရးျဖစ္ခဲ့တာနဲ႕ တူတယ္ေနာ္။ ခုမွ ျပန္ေရးတာလား .. ဘာပဲ ေျပာေျပာ welcome back ပါဗ်ာ အားေပးေနပါတယ္။ May you be healthy, happy, joyful, blessed, successful, and loved always..

ဝက္ဝံေလး said...

ဟဟ ညီမ ေသြးကလဲ O ေသြးပဲ ဗ်ိဴးးးးး အခုလိုမွ်ေဝေပးတာ ရွဲရွဲပါေနာ္ မမ
ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ ရွန္